Krajské přebory bez medaile

O uplynulém víkendu se po celé České republice uskutečnily krajské přebory jednotlivců. Na jižní Moravě se v Brně utkali o tituly dospělí, souběžně se ve Strážnici, Lanžhotě a Hodoníně soutěžili nejlepší mládežníci v kategoriích U13, U15 a U19. Poháry a medailemi se to tak po celém kraji jen hemžilo. Po úspěšném loňském roce, kdy naši hráči dominovali, jsme letos vyšli naprázdno. Nejlepšího výsledku dosáhl postupem mezi osm nejlepším mužů Jihomoravského kraje František Dohnal. Poprvé v kariéře se tak nominoval na republikový šampionát dospělých, který se uskuteční na konci března v Praze.

Přebory dospělých se tradičně uskutečnily v hale Moravské Slavie Brno. Z mistrovského titulu se po finálové výhře nad znojemských Markem Vybíralem radoval domácí Petr Handl, jenž tak potvrdil roli nejvýše nasazeného hráče.

Čtveřice našich hráčů úspěšně prošla sítem základních skupin, osmifinálový los nám však příliš nepřál. Radek ONDROVČÁK narazil na pozdějšího vítěze Handla, Vojtěch LEHOCKÝ potom na druhého z finalistů Marka Vybírala. David MUSIL v boji o postup mezi nejlepších osm hráčů podlehl Pavlu Beránkovi z Blanska. Nejúspěšnějším naším hráčem se tak trošku překvapivě stal František DOHNAL. Po výhrách nad Adamem Novakem a hodonínským Alešem Svobodou postoupil až do čtvrtfinále. V něm sice ve čtyřech setech nestačil na Pavla Beránka, postup mezi nejlepších osm a premiérová nominace na březnové Mistrovství České republiky je pro sedmnáctiletého Fandu zatím největším úspěchem kariéry. Gratulujeme!!

V ženských soutěžích jsme letos neměli zastoupení. Obhájkyně titulu Eliška Šedová letos reprezentuje svůj mateřský klub z Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji, nikdo z trojice Rebeka Žižkovská, Daniela Růžičková, Lucie Janáčková překvapivě nebyl regionálním svazem nominován.

V kategorii U15 se na krajské přebory nikdo z našich hráčů nekvalifikoval, Adam Radkovský ani František Dohnal neprojevili o start v kategorii U19 zájem. Své zastoupení jsme tak měli už jen ve Strážnici v kategorii mladších žáků U13. Antonín KOUŘIL i Lucie HANÁČKOVÁ věkově spadají o kategorii níže, do Strážnice tak oba přijeli především sbírat cenné zkušenosti. Na přeborech startovalo dvaatřicet chlapců a šestnáct děvčat rozdělených do osmi, resp. čtyřech skupin po čtyřech.

Tonda i Lucka si shodně připsali po jedné výhře a dvou porážkách. V prvních dvou zápasech Lucka narazila na Pavlínu Báťkovou z Hodonína a Claudii Polanskou. z Lednice. S oběma sehrála důstojnou partii, ale na vítězství to nestačilo. Výhry se pak přece jen dočkala v závěrečném zápase s Kamilou Křepelovou. Zatímco pro Lucku to bylo s ohledem na její aktuální schopnosti pravděpodobně maximum, Toník by při lepší konstelaci hvězd mohl pomýšlet i na lepší umístění. V prvním zápase držel tři sety vyrovnaný krok s jedním z favoritů turnaje Adamem Štěpánkem, ve druhém svedl souboj o postup do osmifinále s Michalem Tučem ze Sokola Brno. Technicky soupeře evidentně převyšoval, absolutně ale nezvládl koncovky jednotlivých setů. Na vině byla možná přemíra snahy, zbytečná orientace na výsledek. Každopádně po kolapsech v závěrech setů a několika neproměněných setbolech byl vyřazen. V souboji cti potom v pěti setech udolal svého deblového partnera Radovana Teleckého ze Šlapanic. Jihomoravskými přeborníky v kategorii U13 se stali Pavel Flajšar z Nového Lískovce a Jana Struhárová z Břeclavi.

Také ve čtyřhrách pro nás turnaj končil už po prvním kole. V chlapeckém deblu nestačil pár Antonín KOUŘIL/Radovan Telecký na hodonínskou dvojici Kmenta/Macánek. Lucie HANÁČKOVÁ společně Julií Konkolovou z Rousínovce podlehly páru Báťková/Kotásková. V mixu se Tonda s Luckou utkali hned v prvním kole s pozdějšími vítězi Adamem Štěpánkem a Adélkou Machovou. Favorizovaným soupeřům sebrali set, což se po té povedlo zopakovat až ve finále nakonec stříbrným sourozencům Cupákovým.

 

29. 1. 2024

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer