Smutný pohled na ligové tabulky

Podzimní část soutěží našim ligovým týmům nevyšla. Ženská družstva se permanentně potýkají s absencemi. Z různých důvodů se sešla v optimálních sestavách pouze jednou, a to hned na úvod. Výsledkem byly první a jediné výhry, což reflektuje postavení v tabulce. O moc lépe se zatím nevede ani našemu mužskému týmu, který se po pěti letech vrátil do ligových soutěží. Během první poloviny soutěže jsme posbírali jen dvě vítězství a přezimujeme na předposledním jedenáctém místě.

Mužský tým se po loňském vítězství v základní části Jihomoravské divize, i přes brzké vyřazení v play-off, posunul o patro výš. V ligové konkurenci zatím strádá. Pozitivní bilanci má pouze očekávaný lídr týmu David MUSIL (28:11, 71.79%), jenž i po postupu patří k nejlepším hráčům v soutěži. Sám se na podzim postaral o celou polovinu našich bodů. Zbylá čtveřice je velmi vyrovnaná. Nejlépe si zatím vede letní znojemská posila Radek ONDROVČÁK s bilancí dvanácti výher z osmatřiceti zápasů (31.57%). Třicetiprocentní hranici pak překročil už jen Libor ŠTĚPÁN (4:9, 30.77%), ten ale naskočil pouze do čtyř utkání. Úspěšnější jaro vyhlíží také dvojice Lukáš PEČINKA (6:24, 20%) a Aleš HORÁK (5:18, 21.74%). V posledních čtyřech kolech se navíc nepodařilo vyhrát ani jednu z osmi čtyřher, otáčet všechna utkání je o to složitější.

V jedenácti kolech jsme si připsali dvě těsné domácí výhry nad Havlíčkovým Brodem a Holicemi, ze stolů soupeřů jsme přivezli jediný bod za remízu v Pelhřimově. Aktuálně nám tak patří průběžná jedenáctá příčka s jednobodovým náskokem na poslední Brod. Na deváté Brno ztrácíme body dva, soupeř však má k dobru kromě širšího kádru také relativně vysoké vítězství ve vzájemném zápase. V čele tabulky přezimuje Lanžhot s dvoubodovým náskokem před Teslou Pardubice.

Do odvet vstoupíme v sobotu 6. ledna, kdy od 14:00 přivítáme v regionálním derby soupeře z Tišnova.

Pohled na tabulky ženských soutěží není o moc veselejší. V devítičlenném startovním poli 1. ligy nám s jedinou výhrou z úvodního kola nad Dobrým patří až předposlední osmé místo. Pro tým složený z hráček aspirujících na místa v extraligových týmech je to přinejmenším ostudné vysvědčení. Magdaléna ŠČIBRÁNIOVÁ (8:3, 72.73%)  i Rebeka ŽIŽKOVSKÁ (3:9, 25%) naskočily pouze do poloviny našich utkání. Rebece navíc především dvojzápas v Havlíčkově Brodě hrubě nevyšel. Výrazný pokles výkonnosti oproti minulé sezóně zaznamenala také Daniela RŮŽIČKOVÁ (6:11, 35.29%). Nelichotivé postavení tak není úplně náhodné. Do odvet budou děvčata vstupovat s podstatně vyššími očekáváními. První zápasy je čekají až na konci ledna na východě Čech, kdy se představí v Dobrém a Hradci Králové.

Absence v sestavě jsme byli nuceni řešit výpomocí hráček druholigového kádru. Lucie JANÁČKOVÁ (0:12) i Karolína NOVOHRADSKÁ (1:14) tak dostaly o poznání větší prostor, než se čekalo. Vše logicky na úkor „céčka“. Jeho situace je tak po půli ještě složitější. A to také díky dvěma kontumačním prohrám ve Svinově a Děhylově, kam torzo rozebraného týmu ani neodjelo. Na předposlední devátou příčku, která zaručuje alespoň naději v podobě baráže o záchranu, ztrácíme v poločase čtyři body. V odvetách budeme spoléhat především na výše zmíněnou dvojici Janáčková – Novohradská, která by již měla být k dispozici. Ze základní sestavy na podzim pravidelně nastupovala pouze třináctiletá Eliška KOPŘIVOVÁ (4:14, 22.22%), která zatím sbírá především zkušenosti s dospělým stolním tenisem. Mezery v sestavě v uplynulých týdnech ochotně vyplňovaly především sestry Lucie a Kateřina PRAŽÁKOVY. Také ony už se ale těší, až se připojí ke svému diviznímu týmu.

Krátkou vánoční přestávku musíme využít v konsolidaci kádrů a poctivé přípravě na odvety. Na jaře nás nečeká nic snadného, rozhodně však neházíme flintu do žita!

#MKjede

4. 12. 2023

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer