Mistrovství České republiky v Havířově

V havířovském Národním tréninkovém centru dnes vrcholí republikový šampionát. Bohužel již bez krumlovské účasti. Posledním medailovým úspěchem tak dál zůstává zlato Dany Čechové ze smíšené čtyřhry z roku 2017. Přesto můžeme být s letošním vystoupením spokojení. S ohledem na to, že klíčové opory našeho současného týmu reprezentují jiné země a Lenka Harabaszová se v posledních letech individuálního mistrovství neúčastní, odjížděla naše výprava se skromnějšími cíli. Ty se podařilo takřka bezezbytku naplnit.

V kvalifikaci mužské dvouhry se představila dvojice David Musil – Libor Štěpán. Jednička našeho týmu si na úvod soutěže dokázala po dobrém výkonu poradit s Davidem Sargánkem z Orlové. V souboji o postup ze základní skupiny ale bohužel David nestačil na hradeckého Dana Janovského a turnaj pro něj poměrně záhy skončil.

Také Libor Štěpán svedl na úvod vyrovnanou bitvu s Petrem Kaliášem z Vratimova. Při své odložené premiéře na Mistrovství se ale jen těžko vyrovnával s nervozitou a nakonec svému soupeři podlehl ve čtyřech setech. Ve druhém zápase proti Tomáši Beranovi z El Niňa Praha už Libor předvedl o poznání klidnější a kvalitnější výkon, na druholigového soupeře to ale bohužel nestačilo.

Kvalifikace, muži:

Skupina 16
David MUSIL – David SARGÁNEK (TTC Siko Orlová) 3:0 (8,8,9)
David MUSIL – Dan JANOVSKÝ (Sokolo PP Hradec Králové) 0:3 (-6,-8,-5)

Skupina 23
Libor ŠTĚPÁN – Petr KALIÁŠ (TTC MG ODRA GAS Vratimov) 1:3 (-7,7,-7,-6)
Libor ŠTĚPÁN – Tomáš BERAN (SF SKK El Niňo Praha) 0:3 (-5,-6,-8)

S o malinko vyššími ambicemi jsme vstupovali do odpolední ženské části kvalifikace. Eliška Šedová i Daniela Růžičková byly ve svých skupinách nasazenými hráčkami, šance na postup do hlavní soutěže tak byla reálná. Eliška oba zápasy v základní skupině zvládla, s Janou Tomáškovou z Hradce Králové i sparťankou Míšou Botkovou si poradila suverénně bez ztráty setu. Díky dobrému nasazení měla navíc v prvním vyřazovacím kole volno, od postupu do hlavní soutěže ji tak dělila jediná výhra. V rozhodujícím play-off jí ale los nepřál. Narazila v něm na talentovanou třináctiletou Hanku Kodetovou. Ta později zazářila také v hlavní soutěži, když v 1. kole vyřadila bývalou českou reprezentantku Anetu Širučkovou a následně svedla zcela otevřenou partii také s ostravskou Tamarou Tomanovou. Naopak Eliška letos po dvou letech v hlavní soutěži chybí.

Své zastoupení mezi domácí elitou jsme ale na letošním šampionátu přece jen měli. Postarala se o to Daniela Růžičková, pro níž to byl premiérový start v hlavní soutěži. V kvalifikační skupině si Daniela nejprve hladce poradila s Markétou Najmanovou z Lanškrouna, o poznání větší dřina to potom byla s Andreou Slámovou, jíž naše hráčka udolala v pěti setech. Pevné nervy pak ukázala také v dalších dvou kvalifikačních kolech. Do zápasů proti zkušené obranářce Markétě Vondrákové i juniorské reprezentantce Monice Pařízkové vstupovala z pozice outsidera. Obě soupeřky ale dokázala v pěti setech udolat. Především při obratu proti hodonínské Pařízkové pak předvedla Dáda výborný výkon.

Kvalifikace, ženy:

Skupina 5
Eliška ŠEDOVÁ – Jana TOMÁŠKOVÁ (SVS Hradec Králové) 3:0 (7,11,5)
Eliška ŠEDOVÁ – Michaela BOTKOVÁ (AC Sparta Praha) 3:0 (7,4,6)

Skupina 18
Daniela RŮŽIČKOVÁ – Markéta NAJMANOVÁ (TJ Lanškroun) 3:0 (7,10,4)
Daniela RŮŽIČKOVÁ – Andrea SLÁMOVÁ (TSM Kladno) 3:2 (7,10,-8,-13,5)

1.kolo
Daniela RŮŽIČKOVÁ – Markéta VONDRÁKOVÁ (AC Sparta Praha) 3:2 (-7,6,5,-9,9)

2.kolo
Daniela RŮŽIČKOVÁ – Monika PAŘÍZKOVÁ (SKST Hodonín) 3:2 (-9,-5,4,6,5)
Eliška ŠEDOVÁ – Hanka KODETOVÁ (Slavoj Praha) 0:3 (-8,-7,-7)

V prvním kole hlavní soutěže se naše hráčka utkala s Ivou Čečotkou Meidlovou z El Niňa Praha. S o poznání zkušenější soupeřkou svedla Daniela vyrovnaný souboj. Po prvních dvou prohraných sadách se jí podařilo setřást nervozitu a další dva sety získat na svoji stranu. V pátém bohužel nedokázala navázat a Meidlová se znovu dostala do vedení. V šestém setu ještě dokázala Daniela stáhnout pětibodové manko, v závěrečné koncovce ale nakonec přece jen padla. I přes vyřazení v prvním kole je umístění na 17. – 24. místě obrovským úspěchem!

Hlavní soutěž, ženy

1.kolo
Daniela RŮŽIČKOVÁ – Iva ČEČOTKA MEIDLOVÁ (SF SKK El Niňo Praha) 2:4 (-7,-7,7,6,-5,-8)

Postupem do hlavní soutěže si Daniela Růžičková vybojovala také start v soutěžích ženské a smíšené čtyřhry, kde se představila po boku Nely Hanákové, resp. Vojtěcha Rozínka. Ani v jednom případě se bohužel „našemu“ páru nepodařilo vyhrát a další zápasy tak Daniela nepřidala.

Čtyřhra žen

1.kolo
Daniela RŮŽIČKOVÁ / Nela HANÁKOVÁ (SKST Havířov) – Eliška KOĎOUSKOVÁ / Adéla SAZIMOVÁ (obě SK Dobré) 0:3 (-8,-2,-9)

Smíšená čtyřhra

2.kolo
Daniela RŮŽIČKOVÁ / Vojtěch ROZÍNEK (SK Slavia Praha) – Jan VALENTA (SKST Havířov) / Nikita PETROVOVÁ (TJ Ostrava KST) 0:3 (-5,-6,-4)

I přesto, že do soubojů o medaile naši hráči a hráčky nezasáhli, můžeme být s naší účastí na letošním Mistrovství spokojeni. A třeba za rok…

#MKjede

26. 3. 2023

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer