Hořkosladké vítězství v Budaörsi

Odvetu na stolech Budaörsi jsme vyhráli 3:2. Skalp maďarských šampionek je cenný, naše pocity smíšené. Hořko-sladké. Na postup do finále prestižní evropské soutěže jsme v součtu s úterní domácí porážkou 1:3 těsně nedosáhli. Svou letošní pouť evropskými poháry jsme ale zakončili hrdě s hlavou vztyčenou.

Po úterní smolné domácí porážce 1:3 jsme odjížděli do Maďarska s jasně rozdanými kartami. K postupu do finále nesmíme domácím hráčkám dovolit více než jednu dvouhru a zvládnout následný Golden match. S ohledem na kvalitu soupeře nelehký úkol. Nikoli však nereálný.

Do úvodní dvouhry se proti Lence Harabaszové postavila maďarská jednička Georgina Pota. Lenka předvedla velice dobrý výkon, tradičně založený na vynikajícím podání. Ani domácí favoritka si s ním dlouho nevěděla rady. Koncovku první i třetí sady ale přece jen ustála a poslala svůj tým do vedení.

Další ztrátu jsme si tak už nesměli dovolit. O vyrovnání se stejně jako v Krumlově výhrou nad Helgou Dari postarala Valeriia Shcehrbatykh. Zápas měl podobný průběh jako předcházející duel Lenky s Potou. Ani domácí hráčka nedala svou kůži lacino, nicméně v rozhodujících okamžicích měla Lera navrch.

Klíčovou bitvu o naději pak svedla Ekaterina Chernyavskaya s domácí veteránkou Máriou Fazekas. Ve zcela vyrovnané partii se obě hráčky neustále přetahovaly o vedení, zápas tak celkem logicky dospěl až od tie-breaku. Ten zvládla lépe Katya a umazala tak další část z naší ztráty.

Chyběl poslední, ale zároveň nejtěžší krok. Lera Shcherbatykh vyzvala k odvetě Georginu Potu. Tentokrát ale měla zkušená maďarská reprezentantka od začátku navrch. Vyhranou třetí sadou se naší hráčce ještě podařilo utkání zdramatizovat, ve čtvrtém setu ale Pota definitivně rozhodla o svém čtvrtém vítězstvím v semifinálové sérii a tím pádem také o postupu Budaörsi do finále.

V závěrečné páté dvouhře už se tak hrálo „jen“ o čest. Lenka Harabaszová svou takřka o generaci mladší soupeřku ve všech směrech předčila. I přes drobné zaváhání a několik zahozených setbolů v prvním setu s přehledem vyhrála a zajistila nám alespoň cenu útěchy.

SH-ITB Budaörsi Sport Club – TT Moravský Krumlov 2:3

Georgina POTA – Lenka HARABASZOVÁ 3:0 (10,6,9), Helga DARI – Valeriia SHCHERBATYKH 0:3 (-10,-11,-8), Mária FAZEKAS – Ekaterina CHERNYAVSKAYA 2:3 (-10,7,-10,8,-2), Georgina POTA – Valeriia SHCHERBATYKH 3:1 (7,5,-7,7), Helga DARI – Lenka HARABASZOVÁ 1:3 (10,-9,-8,-6)

Svou letošní pouť evropskými poháry jsme tak zakončili se ctí, vítězně. Postup do finále byl na dosah. Potvrdilo se, že k dosažení výjimečného sportovního výsledku je nutné využít každou šanci, každé zaváhání soupeře. Tři zahozené mečboly v řadě v domácím zápase Lery Shcherbatykh s Potou se nám staly osudnými…

Přesto můžeme být se svým působením na mezinárodní scéně spokojení. Odehráli jsme celou řadu zajímavých a atraktivních utkání a znovu ukázali, že umíme držet krok i s nejlepšími evropskými soupeři. Děvčatům patří za letošní jízdu velký dík! Stejně tak skvělým fanouškům, kteří nás v domácím prostředí neúnavně hnali vpřed! Tak zase za rok…!
#MKjede

 

20. 2. 2023

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer