Novoroční pozdrav

Milí spoluhráči a spoluhráčky, vážení fanoušci, rodiče, přátelé, kalendářní rok 2022 je za námi. Do nového skočíme rovnýma nohama už příští sobotu, kdy se po po vánoční přestávce znovu naplno rozběhnou soutěže družstev. Ještě předtím bych se ale rád krátce poohlédnul zpět a přidal několik slov.

Předně bych chtěl poděkovat všem, kteří se na chodu našeho klubu jakkoli podílejí, stejně jako všem, kterým není náš osud lhostejný. Velké díky patří všem hráčům, sponzorům, bez kterých by naše činnost nebyla možná, stejně jako fanouškům, bez kterých by všechno to úsilí nedávalo smysl. Upřímně si vážím každého z vás, kdo dobrovolně tráví čas čtením těchto řádků.

Po sportovní stránce byl právě skončený rok 2022 pro naše kluby TT Moravský Krumlov a MK Řeznovice výjimečný. Nejvýraznější a logicky nejvíc na očích jsou úspěchy našeho ženského družstva. Děvčata jsou již devátým rokem výkladní skříní našeho klubu, města i regionu. Myslím si, že výsledky, kterých jsme v uplynulém roce dosáhli, si zaslouží alespoň krátkou rekapitulaci.

Jako první český ženský tým jsme vyhráli Středoevropskou Superligu! Ve finále jsme z trůnu po deseti letech sesadili rakouský velkoklub z Lince a vybojovali pro Moravský Krumlov první velkou trofej. Na úspěch z minulé sezóny jsme navíc dokázali navázat i na podzim. Zvládli jsme nástrahy základní skupiny i semifinále s lineckou akademii LZ Linz Froschberg a na jaře budeme mít příležitost titul obhajovat ve finále!

Podruhé v historii jsme postoupili do finále české Extraligy. V něm jsme sice nakonec podlehli Hodonínu, ale především v domácím prostředí jsme dokázali s favorizovaným soupeřem držet krok. Mezi nejlepšími českými týmy se držíme dál. Do jarní poloviny Extraligy odstartujeme z výborného čtvrtého místa se ztrátou jednoho jediného bodu na třetí MH Ostrava.

Ve finále vloni skončila také naše cesta premiérovým ročníkem nového evropského poháru Europe Trophy. Nad naše síly byl ve finále slavný řecký Panathinaikos, který se tak stal historicky prvním vítězem této soutěže. V Evropě se nám daří i v nové sezóně.

V září jsme dokázali zaskočit favorizované francouzské soupeře z Grand Quevilly a španělského Vicu, vyhráli kvalifikační skupinu a podruhé za sebou postoupili do hlavní soutěže evropské Ligy mistrů. Ta se po dvou covidových letech znovu vrátila ke klasickému formátu. V domácí herně jsme tak mohli přivítat další skvělý francouzský tým Saint Quentin i rakouský Linz AG Froschberg v čele s čertsvou Mistryní Evropy Sofií Polcanovou. Obě utkání, přestože jsme v nich nedokázali bodovat, měla úžasnou sportovní i společenskou úroveň a jednoznačně patřila k nejlepším sportovním akcím v regionu. Po vyřazení z Ligy mistrů úspěšně pokračujeme ve druhé pohárové soutěži Europe Cupu. V jeho čtvrtfinále jsme dokázali oplatit červnovou finálovou porážku aténskému Panathinaikos a postoupit tak do únorového semifinále.

A do třetice stříbro. Na samém sklonku roku jsme překonali obrovskou únavu a poprvé v historii dokázali postoupit do finále Českého poháru.

V podmínkách, které jsou jen těžko srovnatelné se špičkovými evropskými týmy se nám podařilo takřka nemožné. V roce 2022 patřila děvčata Moravského Krumlova mezi nejúspěšnější týmy Evropy!

Dařilo se ale také ostatním týmům. Ve stínu zářivých pohárů a medailí z mezinárodních soutěží dokázali hned dva naše mužské týmy vyhrát svoje krajské soutěže. Výsledkově vydařený máme také vstup do nové sezóny. Ženské „béčko“ suverénně vládne první lize. O vítězství v jihomoravské Divizi a návrat do ligových soutěžích bojuje náš elitní mužský tým, který je po polovině druhý. Hned dva řeznovické týmy přezimovaly v čele svých soutěžních tříd, o pozice zaručující účast v závěrečném play-off usilují také oba týmy v krajských soutěžích, Do sestav jednotlivých družstev se nám průběžně daří doplňovat klubové odchovance, kteří postupně přebírají tíhu a odpovědnost za výsledky našeho relativně mladého klubu. Velké naděje můžeme vkládat do nejmladších benjamínků, kteří během uplynulého roku udělali obrovský kus práce a zaznamenali velký pokrok. Jsem přesvědčený, že především o Tondovi a Matýskovi toho ještě hodně uslyšíme!

Zdaleka ne všechno je ale růžové. Čas od času se ani my nedokážeme vyvarovat některým rozporům a neshodám. Naše názory, hodnoty a priority se někdy liší. Dlouhodobě se potýkáme s upadajícím zájmem a nadšením především v mužských týmech. Opakovaně – ale nutno podotknout, že zatím úspěšně, tak musíme ve spolupráci s jednotlivými vedoucími družstev řešit dílčí personální krize. V uplynulém roce nás bohužel navždy opustili hned dva naši spoluhráči a kamarádi – Bořivoj Švéda a Jaroslav Nunvář.  Odpočívejte v pokoji, chlapi! 🙁

Ideální není ani stávající klubová infrastrukura, kterou máme k dispozici. Ani po deseti letech se nám zatím nepodařilo získat stálé zázemí a v honbě za kvalitním tréninkem kočujeme mezi tělocvičnami a privátními hernami. Trpí tím především naše mládežnická složka. Nezbývá než nadále poctivě pracovat. A doufat…

Musím říct, že deset let, které zatím v krumlovském klubu působím, jsem si náramně užil. Přestože to mnohdy není lehké a občas propadám pocitu beznaděje, všechny problémy se nám s vaší pomocí daří překonávat. Děkuji vám všem, kteří mi svou zpětnou vazbou dodáváte energii a sílu jít dál!

Do nového roku 2023 nám všem přeji, aby nám – bez ohledu na to, co se ve světě kolem nás děje – stolní tenis dál přinášel radost a potěšení. Abychom se znovu a znovu rádi a ve zdraví setkávali a společně táhli tuhle krumlovskou káru dál. Třeba za výhrou v okresní soutěži. Anebo za tím vytouženým titulem!

Jindřich Bíla
#MKjede

1. 1. 2023

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer