Náročný konec roku

Extrémně náročný, ale také velmi úspěšný byl pro naše děvčata konec kalendářního roku 2022. Jen několik dní po návratu z posledního utkání Ligy mistrů ve Francii a doslova vydřeném postupu do finále Superligy je čekal dvojzápas čtvrtfinále Europe Cupu proti Panathinaikosu Atény. Necelých dvanáct hodin po skončení sobotní odvety už navíc nastupovaly v Kutné Hoře k semifinále Českého poháru proti Dobrému.

Kvůli termínové kolizi s basketbalovým turnajem v hale našeho soupeře se oba čtvrtfinálové duely s Panathinaikosem hrály v krumlovské sokolovně. Byť návštěva zůstala ve srovnání s předchozími duely v Lize mistrů trošku za očekáváním, panovala v hale po oba dny fantastická atmosféra, kterou v otevřeném dopise Evropské asociaci vyzdvihli rovněž zástupci řeckého týmu.

Dvojnásobnou výhodu domácího prostředí se nám podařilo beze zbytku využít! Především v pátečním prvním utkání předvedly naše hráčky výborný výkon. Základ vítězství položila už v úvodní dvouhře Mitsuki Yoshida, která si v pěti setech dokázala poradit s precizní defenzívou Aikaterini Toliou. Jednička soupeřova týmu tak po sedmi předchozích výhrách prohrála svůj vůbec první zápas v letošním ročníku Europe Cupu. Další dva body uhrály relativně snadno Valeriia Shcherbatykh s Katyou Chernyavskou, jež si dokázaly poradit s Konstantinou Paridi, resp. Anou Tofant. Do čtvrtfinále jsme tak vstoupili nejlepším možným způsobem, výhrou 3:0.

Europe Cup, 1. čtvrtfinále: Panathinaikos A. C. – TT Moravský Krumlov 0:3

Aikaterini TOLIOU – Mitsuki YOSHIDA 2:3 (6,-10,9,-9,4), Konstantina PARIDI – Valeriia SHCHERBATYKH 0:3 (-9,-8,-7), Ana TOFANT – Ekaterina CHERNYAVSKAYA 1:3 (-8,8,-9,-9)

Odveta byla na programu hned druhý den. K jistotě historického úspěchu v podobě postupu mezi nejlepší čtyři celky nám stačila jakákoliv výhra i těsná prohra 2:3.V případě vyšší porážky by nás čekalo prodloužení v podobě tzv. Zlatého zápasu. O postupujícím tak nebylo ještě zdaleka rozhodnuto, hráčky řeckého týmu nehodlaly prodat svou kůži lacino. Hned v úvodní dvouhře nás o tom přesvědčila Ana Tofant, která ve čtyřech setech porazila Leru Sherbatykh a vlila hostům naději do žil. V klíčovém okamžiku nás ale znovu podržela Mitsuki Yoshida. Naše nejzkušenější hráčka také napodruhé udolala obranářku Toliou a srovnala na 1:1. Rozhodující druhý bod vzápětí přidala výhrou nad Paridi Katya Chernyavskaya, s předstihem jsme se tak mohli radovat z postupu. Skóre odvetného utkání ještě jednou srovnala nejlepší řecká hráčka Aikaterini Toliou. O tom, že také sobotní utkání skončí naším vítězstvím rozhodla v závěrečné dvouhře s Tofant svým druhým bodem Mitsuki Yoshida. Stylově se tak s domácími fanoušky rozloučila před svým zimním odchodem na hostování do bundesligového Böblingenu.

Europe Cup, 2. čtvrtfinále: TT Moravský Krumlov – Panathinaikos A. C. 3:2

Valeriia SHCHERBATYKH – Ana TOFANT 1:3 (-9,-10,12,-9), Mitsuki YOSHIDA – Aikaterini TOLIOU 3:1 (12,-6,10,9), Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Konstantina PARIDI 3:1 (-4,7,6,6), Valeriia SHCHERBATYKH – Aikaterini TOLIOU 1:3 (-7,-10,9,-13), Mitsuki YOSHIDA – Ana TOFANT 3:2 (-8,8,-8,9,3)

Bezprostředně po skončení sobotního utkání odjížděla děvčata do Kutné Hory, kde je už brzy ráno čekalo semifinále domácího poháru proti SK Dobré. V naší sestavě nahradila Leru dvojice Lenka Harabaszová – Daniela Růžičková. Obě nové hráčky se objevily po boku Katyi Chernyavské v naší zahajovací sestavě. Především Lence se urkání vydařilo. Bez větších potíží si dokázala poradit s kompletní trojicí mladých Fialek. Postupně porazila Vendulu Šichanovou, Elišku Koďouskovou i Adélu Sazimovou a třemi body položila základ našeho vítězství. Po jednom bodu přidaly Katya i střídající Mitsuki, po výhře 5:3 jsme tak poprvé v historii postoupili do finále Českého poháru.

Český pohár, semifinále: SK Dobré – TT Moravský Krumlov 3:5

Vendula ŠICHANOVÁ – Lenka HARABASZOVÁ 0:3 (-9,-7,-9), Eliška KOĎOUSKOVÁ – Daniela RŮŽIČKOVÁ 3:0 (6,4,2), Adéla SAZIMOVÁ – Ekaterina CHERNYAVSKAYA 0:3 (-7,-11,-7), Eliška KOĎOUSKOVÁ – Lenka HARABASZOVÁ 1:3 (-9,9,-4,-9), Zdena BLAŠKOVÁ – Jekatěrina ČERŇAVSKA 3:2 (-7,9,4,-7,10), Adéla SAZIMOVÁ – Mitsuki YOSHIDA 1:3 (7,-5,-7,-2), Eliška KOĎOUSKOVÁ – Ekaterina CHERNYAVSKAYA 3:2 (-5,-9,w.o.), Adéla SAZIMOVÁ – Lenka HARABASZOVÁ 0:3 (-4,-10,-4)

V něm jsme se odpoledne utkali s úřadujícími českými šampionkami z Hodonína. Po nepovedeném vstupu do utkání nám bohužel definitivně došly síly, S kvalitně připraveným a odpočatým soupeř jsme už nedokázali držet krok a bereme tak stříbro. Druhé místo je největším úspěchem, kterého jsme v této druhé nejvýznamnější klubové soutěži dosáhli. S ohledem na okolnosti tak musíme být s výsledkem spokojení.

Český pohár, finále: SKST PLUS Hodonín – TT Moravský Krumlov 5:0

Markéta ŠEVČÍKOVÁ – Ekaterina CHERNYAVSKAYA 3:0 (4,1,6), Karin GROFOVÁ – Mitsuki YOSHIDA 3:1 (8,-10,8,12), Anna KLEMPEREROVÁ – Lenka HARABASZOVÁ 3:2 (-8,8,-7,6,2), Karin GROFOVÁ – Ekaterina CHERNYAVSKAYA 3:0 (8,7,4), Markéta ŠEVČÍKOVÁ – Lenka HARABASZOVÁ 3:0 (7,4,5)

Hektickým víkendem jsme definitivně zakončili úspěšný rok 2022. Děvčata teď čeká krátká, ale zasloužená dovolená. První extraligové kolo se hraje už v sobotu 7. ledna, kdy zavítáme do havlíčkobrodské Birell Arény k utkání s domácím nováčkem soutěže HB Ostrov.

 

22. 12. 2022

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer