Postup v Superlize

Cestu za obhajobou superligového titulu jsme úspěšně odstartovali v rakouském Linci. V základní skupině B jsme se v repríze loňského finále utkali s domácími favoritkami Linz AG Froschberg a slovenskou juniorskou reprezentací do 23ti let. Chorvatský Varaždin se ze soutěže na poslední chvíli odhlásil. S vyrovnanou bilancí jedné výhry a jedné porážky jsme splnili cíl a zajistili si postup do semifinále.

Po odstoupení chorvatského Varaždinu se na poslední chvíli měnil harmonogram turnaje. K prvnímu utkání jsme tak nakonec v repríze loňského finále nastoupili proti domácímu Linci. Oba týmy se už za měsíc utkají v prestižní Lize mistrů. Vzájemný superligový duel byl správnou a nakonec také velmi atraktivní předehrou. A nic na tom, že na obou stranách dostaly příležitost hráčky širšího kádru. 

Čtyřhru, která se v této soutěži na rozdíl od české Extraligy hraje hned na úvod, zvládla lépe domácí dvojice. Nově složený krumlovský pár Katya Chernyavskaya / Natalia Grigelová v prvním setu promarnil dva setboly, ztratil také nadějně rozehraný druhý set a domácí se ujali vedení. V úvodní dvouhře se střetly obě levoruké hráčky. Výrazně úspěšnější byla v souboji s Daryou Vasilenkou domácí Malamatenia Papadimitriou a Linc vedl o dva body. Po té se do hry dostaly jedničky obou týmů. Domácí Margaryta Baltushyte si bez větších problémů poradila s Natálií Grigelovou. Katya Chernyavskaya se s domácí „Popelkou“ Synderelou Das natrápila o poznání víc. Mlaďounka Indka dotáhla zápas až do pátého setu, v něm Katya přece jen uplatnila větší zkušenosti o snížila. Také Katyin druhý zápas proti Papadimitriou dospěl až od rozhodující páté sady. I napodruhé naše kapitánka uspěla a snížila na 2:3. Dasha Vasilenka pak svedla poměrně vyrovnaný zápas s Baltushyte, v klíčových okamžicích byla ale domácí hráčka jistější. Na rozdíl jediného bodu vzápětí znovu snížila Natália, která si zkušeně poradila s Das. Utkání gradovalo. O jeho výsledku nakonec rozhodly dvě úporné bitvy plné emocí. Zápas nejlepších hráček utkání i celého turnaje mezi Litevkou Baltushyte a Katyou Chernyavskou se lámal ve třetím setu. Ten nakonec urvala poměrem 19:17 hráčka Lince a získala psychickou výhodu, jež následně přetavila v pátý bod. Na vedlejším stole vedla Natália Grigelová nad Řekyní Papadimitriou už 2:0 na sety, také tento zápas ale čekal rozhodující pátý set a jeho thrillerové rozuzlení. V koncovce obě hráčky promarnily několik mečbolů, pevnější nervy nakonec prokázala Papadimitriou a pečetila vítězství Lince na konečných 6:3. Byla to ale strhující podívaná..

Linz AG Froschberg – TT Moravský Krumlov 6:3
Margaryta Baltushyte 3:0, Malamatenia Papadimitriou 2:1, Syndrela Das 0:2, čtyřhra Baltushyte/Papadimitrou – Katia Cherniavskaia 2:1, Natália Grigelová 1:2, Darya Vasilenka 0:2

Linecký tým si podle očekávání poradil také se slovenským výběrem do 23ti let. O druhém postupujícím do semifinále se tak rozhodovalo v našem vzájemném duelu proti Slovenkám. Speciální příchuť mělo především pro naši poslední posilu Natálii Grigelovou, která nastupovala proti svým krajankám a spoluhráčkám z národního týmu. Náročné utkání ale zvládla skvěle. Po úvodní prohře s Dominikou Wiltschkovou se nadechla k velkému výkonu, vyhrála šest setů v řadě a po výhrách nad Adrianou Illášovou a Emou Činčurovou připsala důležité dva body. Dvakrát uspěla také Katya Chernyavskaya. Poradila si s Činčurovou i Wiltschkoovou a s bilancí 4 výher z pěti zápasů byla druhou nejúspěšnější hráčkou turnaje. První výhry v krumlovském dresu se dočkala také Darya Vasilenka, také ona dokázala porazit trojku slovenského týmu Emu Činčurovou. Už předtím po boku Katyi Chernyavské úspěšně zvládla čtyřhru. Obě nové hráčky v našem týmu tak dokázaly, že můžou být platnými členy našeho prvního týmu. Další šanci budou mít už o víkendu při extraligových duelech v Hodoníně.

TT Moravský Krumlov – Slovensko U23 6:3
Katya Chernyavskaya 2:0, Natália Grigelová 2:1, Darya Vasilenka 1:2, čtyřhra Chernyavskaya/Vasilenka – Dominika Wiltschková 2:1, Adriana Illášová 1:1, Ema Činčurová 0:3

 

12. 10. 2022

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer