Postup v Lize mistrů!

Obrovského úspěchu o víkendu dosáhly naše hráčky na mezinárodní scéně. Podruhé v řadě zvládly kvalifikační kolo a postoupily ho hlavní soutěže evropské Ligy mistrů. Vloni jim k postupu mezi nejlepší šestnáctku evropských klubů stačilo zvládnout dvojutkání s pozdějšími španělskými šampionkami z Linaresu. Letos se však evropská asociace ETTU rozhodla k návratu k dvanáctičlennému formátu soutěže. Ze čtyř kvalifikačních skupin si tak postup mezi evropskou smetánku zajistily pouze vítězové. Mezi ně se po úspěšném domácím turnaji zařadil také náš tým!

Do turnaje jsme přitom nevstupovali v roli favoritek. Naopak. Losováni jsme byli díky aktuálnímu umístění na klubovém žebříčku až ze třetího výkonnostního koše. Složení jednotlivých týmů a papírové předpoklady ale dávaly tušit, že krumlovská skupina bude velmi vyrovnaná. A to se také beze zbytku naplnilo.

Holky svedly se svými španělskými i francouzskými soupeřkami dvě nervy drásající partie, obě se šťastným koncem pro nás. Hrdinkou dopoledního utkání proti francouzskému Grand-Quevilly byla naše kapitánka Katya Chernyavskaya, která předvedla výjimečný výkon. Na úvod si bez větších problémů ve čtyřech setech poradila s Isou Cok, Zazářila ale především ve čtvrté dvouhře, kdy – potom, co Mitsuki Yoshida v souboji veteránek podlehla Li Samson – za nepříznivého stavu 1:2 doslova vymazala Anaïs Salpin. Nic na tom, že v první dvouhře proti Valerii Shcherbatykh vypadala Francouzka takřka neporazitelně. Vítězný obrat potom v závěrečném zápase proti Cok završila právě nová krumlovská posila Lera Shcherbatykh.

Liga mistrů ve stolním tenisu žen, 1. stupeň:

TT Moravský Krumlov – ALCL Grand-Quevilly TT (Francie) 3:2
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Isa COK 3:1 (9,-4,8,7)
Valeriia SHCHERBATYKH – Anaïs SALPIN 1:3 (-9,-9,8,-3)
Mitsuki YOSHIDA – LI Samson 1:3 (-9,-9,9,-6)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Anaïs SALPIN 3:1 (8,10,-7,9)
Valeriia SHCHERBATYKH – Isa COK 3:1 (8,3,-7,8)

Pro vývoj druhého utkání byly klíčové tie-breky, do kterých dospěly všechny tři úvodní zápasy. O tom, jak je stolní tenis nevyzpytatelný se měla možnost přesvědčit Katya Chernyavskaya. Po dopolední krasojízdě následoval pád z hrušky, těsná prohra s průměrnou Silivií Coll a tvrdý knockout od jedničky soupeře Sofie Xuan Zhang a zůstala tentokrát bez bodu. O víkendu se nám to ale sešlo. Večerní utkání na sebe vzaly Valeriia Shcherbatykh a Mitsuki Yoshida. Hned na úvod Shcherbatykh otočila zápas se Zhang, Yoshida se v souboji třetích hráček obou týmů musela vyrovnat nejen s hrou Anety Olendzké, ale především rozkolísaností vlastního výkonu. Klíčový tie-break ale zvládla a vybojovala důležitý druhý bod. Na závěr pak naše vítězství stejně jako ráno pečetila Valeriia Shcherbatykh. Doposud největší úspěch v dějinách krumlovského klubu je na světě!

TT Moravský Krumlov – Girbau Vic TT (Španělsko) 3:2
Valeriia SHCHERBATYKH – Sofia-Xuan ZHANG 3:2 (-8,-6,6,6,3)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Silvía COLL 2:3 (-9,3,-8,5,-4)
Mitsuki YOSHIDA – Aneta OLENDZKA 3:2 (12,-8,-8,7,1)
Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Sofia-Xuan ZHANG 0:3 (-5,-5,-6)
Valeriia SHCHERBATYKH – Silvía COLL 3:0 (7,7,5)

ALCL Grand-Quevilly TT – Girbau Vic TT 3:0

Konečné pořadí: 1. Moravský Krumlov, 2. Grand-Quevilly, 3. Vic

Netrpělivě teď budeme vyhlížet sobotní los základních skupin, který se uskuteční během Mistrovství Evropy do 21ti let v rumunské Kluži. V osudí čekají evropské velkokluby v čele s obhájkyně trofej z polského Tarnobrzegu. Prvními zápasy soutěž odstartuje v polovině října. O měsíc později nás čekají obě domácí utkání. Termíny budou upřesněny po losu. Do čtvrtfinále postoupí první dva týmy z každé ze čtyř skupin. Zbylé čtyři týmy se mohou těšit na čtvrtfinále nižšího poháru Europe Cupu.

Už za dva týdny odstartuje také nejvyšší domácí soutěž. V prvním kole přivítáme v pátek 23. září na domácích stolech nováčka soutěže z Havlíčkova Brodu. Utkání začíná tradičně v 18:00.

11. 9. 2022

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer