Europe Trophy: Na titul jsme nedosáhli

Byla to vyrovnaná bitva. Ani druhé finále jsme však nezvládli a stejně jako v Extralize končíme těsně pod vrcholem. Historicky prvním vítězem Europe Trophy se staly hráčky slavného řeckého Panathinaikos Atény. My jsme si po čtyřech týdnech opět prožili stříbrné zklamání. Další těsná porážka nás samozřejmě mrzí. Dřív nebo později nás ale určitě porážka přebolí a převládne HRDOST. Hrdost na to, co všechno jsme letos v našem malém klubu dokázaly. Byla to skvělá sezóna!

Finálovým turnajem jsme proplouvali jako nůž máslem. Ve čtyřech odehraných utkáních jsme neztratili jediný bod, navíc při impozantním skóre 12:0! Ve finále nás ale čekal o mnoho silnější protivník, než byly týmy před ním. Věhlasný řecký Panathinaikos Atény do Havířova přivezl trojici hráček patřící k absolutní evropské špičce. Stejně jako my, ani Panathinakos cestou do finále ani jednou nezaváhal, dala se tak očekávat zcela vyrovnaná a otevřená partie. Očekávání se beze zbytku naplnila…

K úvodní dvouhře se na obou stranách postavily maďarské reprezentantky. Bernadett Bálint vyzvala svou zkušenější krajanku Szandru Pergel. Vyrovnanou první sadu pro sebe v koncovce urvala hráčka řeckého týmu, Detty ale dokázala zpřesnit svoji hru a rychle srovnat. Výborně jí vyšel také vstup do třetího setu, vedla už 6:3 a držela v rukou otěže zápasu. Bohužel nikoli dostatečně pevně. Třiatřicetiletá Pergel využila svých zkušeností, mnohdy až na hraně pravidel rozdrobila tempo hry, prokázala pevnější nervy a ve čtyřech setech vybojovala první bod pro Panathinaikos.

Proti nejlepší řecké obranářce Aikaterině Toliou se postavila Mitsuki Yoshida. Po dvou slepených chybách na příjmu ztratila naše japonská opora první sadu. Vzápětí také trochu půdu pod nohama a rázem prohrávala 0:2. Ani třetí sada se od začátku nevyvíjela v náš prospěch, fantastickým výkonem v její druhé polovině se však Mitsuki podařilo odvrátit bezprostřední nebezpečí porážky a následně také srovnat na 2:2. Rozhodovat tak musela zkrácená pátá sada hraná do šesti bodů. V ní prokázala, i s notnou dávkou štěstí, pevnější nervy Toliou a přidala druhý bod na konto řeckého klubu.

Ve třetím zápase se utkaly Ekaterina Chernyavskaya se Slovinkou Anou Tofant. Od začátku měla znovu navrch zástupkyně Panathinaikosu. Tofant vyhrála první set, také ve druhém si vypracovala už šestibodový náskok. Katya ale zabojovala a v nervydrásající koncovce získala druhou sadu na svoji stranu. O několik minut později zvládla naše hráčka další koncovku a ujala se vedení. Ani soupeřka se ale nehodlala vzdát a o vítězi tak znovu musela znovu rozhodnout až pátá sada. Tu zvládla lépe Katya a udržela nás ve hře.

O srovnání skóre se potom pokusila Mitsuki. Proti rozjeté a výhrou nad krajankou povzbuzené Pergel ale měla těžkou úlohu. Maďarka se opírala o výborný rychlý servis, se kterým si Mitsuki nevěděla rady. Výsledek byl nevyhnutelný. Szandra Pergel svým druhým bodem pečetila vítězství řeckého týmu.

TT Moravský Krumlov – Panathinaikos A.C.  1:3
Bernadett BÁLINT – Szandra PERGEL 1:3 (-7,5,-8,-6), Mitsuki YOSHIDA – Aikaterini TOLIOU 2:3 (-9,-3,13,7,-3), Ekaterina CHERNYAVSKAYA – Ana TOFANT 3:2 (-9,11,13,-8,4). Mitsuki YOSHIDA – Szandra PERGEL 0:3 (-5,-7,-8)

Finálovým utkáním proti Panathinaikosu jsme dnes definitivně uzavřeli letošní sezónu. Byla náročná, ale úspěšná. Nyní nás čeká krátký odpočinek, už 2. července ale odjíždíme na soustředění do Chorvatska.

Zároveň se dnes s naším dresem rozloučila Bernadett BÁLINT. Skvělá hráčka a ještě lepší člověk. Po celou sezónu si udržela vynikající formu, nezčetněkrát nás podržela a patřila k základním pilířům úspěšného týmu. Bohužel se nám nepodařilo konkurovat sdruženým nabídkám dvou zahraničních týmů. V příští sezóně tak bude vedle rumunské ligy reprezentovat také řecký tým Sarises Florinas. Za všechno děkujeme a přejeme hodně štěstí v dalším angažmá! Köszönöm, Detty!!

19. 6. 2022

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer