Na šampionátu znovu bez medaile

Mistrovství České republiky pro rok 2022 hostila Kutná Hora. Nová sportovní hala v srdci historického města nabídla nejlepším českým stolním tenistům odpovídající zázemí, sami aktéři předváděli výborné výkony. Republikový šampionát tak měl po všech stránkách skvělou úroveň.

Do páteční kvalifikace naskočily dvě krumlovské hráčky. Pro Danielu Růžičkovou to byla vůbec první zkušenost se seniorským šampionátem. Herně ani výsledkově to z její strany nebylo optimální. Po hladkých porážkách od Hany Kodetové ze Slavoje Praha a ústecké Martiny Nováková pro Dádu skončila soutěž po základní skupině. Každopádně i takové zkušenost je cenná.

V odlišné roli vstupovala do kvalifikace Eliška Šedová. V základní skupině potvrdila pozici nasazené hráčky a po výhrách na Jarmilou Veiglovou z Jeseníku a Vendulou Tenglovou z Nuslí postoupila do play-off. V něm nejdříve v pěti setech udolala houževnatou hráčku Králova Dvora Martinu Sobkovou. O postup do hlavní soutěže se pak úspěšně utkala s „fialkou“ Eliškou Koďouskovou. Podruhé v řadě tak postoupila mezi čtyřiadvacet nejlepších českých hráček! A to zdaleka nemuselo být všechno. Los prvního kola Elišce přisoudil hodonínskou juniorku Annu Klempererovou. S toutou hráčkou má v poslední době pozitivní bilanci, když vyhrála oba minulé vzájemné zápasy v Extralize. V podobném duchu začal i ten kutnohorský. Eliška suverénně ovládla první dvě sady, rychle se oklepala i ze ztráty třetího setu a okamžitě znovu zvýšila na 3:1. Navíc jí skvěle vyšel také vstup do páté sady. Za stavu 3:0 si soupeřka vybrala oddechový čas. Bohužel to zabralo. Klempererová průběh pátého setu otočila, převzala iniciativu a poměrně hladce ovládla také ten šestý. Na řadu tak přišlo rozhodující sedmé dějství. Do něj znovu skvěle vlétla naše hráčka. Až do stavu 6:2 měla výrazně navrch, navíc dvě podání. Bohužel jsme to nezvládli a z postupu do osmifinále se nakonec radovala hráčka Hodonína, konkrétní důvody zanalyzujeme, až porážka přebolí.

Přímo do osmifinále byla jako osmá hráčka turnaje nasazená Nikita Petrovová. Oprávněnost nasazení mezi elitu Nikita potvrdila a v šesti setech zdolala svou bývalou spoluhráčku z Havířova Gabrielu Štěpánovou. O postup do semifinále a svou první singlovou medaili se pak utkala s Markétou Ševčíkovou z Hodonína. Ani tentokrát ale bohužel nenašla na precizní obranu soupeřky recept a jednoznačně prohrála. Mistryní České republiky se po velkém finálovém obratu z 0:3 na 4:3 proti Zdence Blaškové stala Kateřina Tomanovská z bundesligového Bingenu. Gratulujeme!

Nikita Petrovová s Eliškou Šedovou se společně představily také v soutěži ženské čtyřhry. V prvním kole svedly vyrovnaný duel s juniorským párem Hrabicová – Vašendová. V koncovkách jednotlivých setů ale náš pár až příliš snadno chyboval a po prohře 0:3 v soutěži skončil.

V kvalifikaci mužské dvouhry se představili také Jan Holáň, který se s námi dlouhodobě připravuje a aktuálně reprezentuje slovenský extraligový tým Topolčan, a znojemský odchovanec hájící barvy Zlína Marek Vybíral. Honza prošel sítem kvalifikace poměrně hladce a po výhrách nad Martinem Polívkou z Blanska, ostravským Janem Lisztwanem a Janem Dufkem ze Zlína postoupil do hlavní soutěže. V prvním kole bohužel nestačil na Michala Blinku z Liberce. Také Marek Vybíral ovládl díky vítězstvím nad českobudějovickým Matyášem Nedvědem a Martinem Vaiglem z HB Ostrov svoji skupinu. Poslední krok do hlavní soutěže ale neudělal. Martinu Šípovi z El Niňa Praha, který byl v průběhu Mistrovství vyhlášen Talentem roku 2021, podlehl 1:3.

Dvojnásobné zastoupení jsme měli také v soutěži smíšených čtyřher. Eliška Šedová s Janem Holáněm si v prvním kole poradili s mladou dvojicí Daniel Košťál – Vendula Šichanová. Na vítězné vlně se udrželi také v prvním setu druhého kola. Potom už ale měla favorizovaná dvojice Jakub Seibert – Karolína Mynářová navrch a zaslouženě postoupil. Nikita Petrovová se stejně jako na loňském šampionátu představila po boku juniorského reprezentanta Ondřeje Květona. Také oni zvládli vstup do turnaje a v prvním kole vyřadili dvojici Aleš Rusnák – Klára Hrabicová z Havířova, ve druhém potom Františka Onderku s Gabrielou Štěpánovou. Ani oni ale na medaili bohužel nedosáhli, ve čtvrtfinále jim stopku vystavil ostravský pár Radim Morávek – Jana Vašendová.

Stejně jako před rokem tak končí Moravský Krumlov bez medaile. Snad zase za rok…

 

28. 3. 2022

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer