Champions League

Premiéru v nejprestižnější klubové soutěži máme za sebou! Bohužel nám nebylo přáno a těsně před odjezdem do rakouského Lince jsme se museli vypořádat s nečekanými komplikacemi. Zkrátka, nebylo to úplně tak, jak jsme si vysnili. I přes to se za své vystoupení a předvedený výkon nemusíme stydět.

Těsně před odjezdem na největší sportovní akci sezóny ze zdravotních důvodů vypadly hned dvě hráčky naší základní sestavy – Katya Chernyavskaya a Nikita Petrovová. Soupeřit s nejlepšími evropskými týmy jsme tak odjeli s torzem týmu. Vedle Bernadett Bálint nastoupily narychlo povolané juniorky Eliška Šedová a Daniela Růžičková.

V úvodním utkání jsme narazili na jednoho z největších favoritů Ligy Mistrů a předloňského vítěze této  soutěže KTS Siarkopol Tarnobrzeg. V sestavě polského mistra nastoupily tři naturalizované Číňanky v čele s jedenadvacátou hráčkou světového žebříčku Han Ying reprezentující Německo. S jednou z nejlepších obranářek světa změřila síly Eliška Šedová. Bez nejmenší naděje na úspěch. O moc lépe se ale proti Han nevedlo ani dalším hráčkám v turnaji. Naše největší bodová naděje Detty Bálint nastoupila proti reprezentantce Monaka Yang Xiaoxin. Vítězka letošního Czech Open v Olomouci a finalista nedávnou turnaje WTT v Tunisu ale potvrdila skvělou formu a suverénně zvítězila. Stejně jako její spoluhráčka Han, ani Yang v turnaji neztratila jediný set. Na pozici třetí hráčky nastoupila proti Daniele Růžičkové zkušená Portugalka Yu Fu, nám dobře známá z předchozích superligových klání proti Záhřebu. Po prvních dvou hladce prohraných setech se Dádě podařil vstup do třetí sady. Vedení po výborném výkonu a s notnou dávkou štěstí přetavila v zisk setu. A kousala dál. Její odpor zlomila favorizovaná soupeřka až po vynuceném oddechovém čase. Výborný výkon!

KTS Siarkopol Tarnobrzeg (POL) – TT Moravský Krumlov 3:0
HAN Ying – Eliška ŠEDOVÁ 3:0 (11:3, 11:3, 11:3)
YANG Xiaoxin – Bernadett BÁLINT 3:0 (11:7, 11:3, 11:8)
YU Fu – Daniela RŮŽIČKOVÁ 3:1  (11:5, 11:4, 6:11, 11:6)

Také do druhého utkání proti loňskému vítězi Europe Cupu, francouzskému St. Denis jsme vstupovali v roli outsidera. K první dvouhře se proti Daniele Růžičkové postavila sedmnáctiletá Prithika Pavade. Francouzský supertalent, který se představil již na letošních olympijských hrách v Tokiu, potvrdil svou kvalitu a jednoznačně zvítězil. S odpovědí ale přispěchala Detty Bálint. Proti další mladé hráčce Camille Lutz sice ztratila dvousetové vedení, v tie-breaku pátého setu ale udržela pevnější nervy a srovnala stav utkání na 1:1. Ve třetí dvouhře se Eliška Šedová utkala s Leili Mostafavi. Francouzka evidentně nebyla ve své kůži, kvalitním servisem a jistým útokem si ale s naší hráčkou poradila. O vyrovnání tak znovu usilovala Detty. Její vyrovnaný duel s Pavade znovu dospěl až do rozhodujícího tie-breaku. V něm navíc tentokrát až do stavu 5:5. O vítězce tak rozhodovala jediný míč. Na podání byla Francouzka. Relativně snadný příjem krátkého podání bohužel skončil v síťce a Pavade tak po nejtěsnější výhře pečetila výhru našeho soupeře.

Saint-Denis US 93 Tennis de Table (FRA) – TT Moravský Krumlov 3:1
Prithika PAVADE – Daniela RŮŽIČKOVÁ 3:0 (11:5, 11:2, 11:4)
Camille LUTZ – Bernadett BÁLINT 2:3 (2:11, 10:12, 11:9, 11:9, 4:6)
Leili MOSTAFAVI – Eliška ŠEDOVÁ 3:0 (11:6, 11:4, 11:1)
Prithika PAVADE – Bernadett BÁLINT 3:2 (12:10, 14:16, 11:6, 9:11, 6:5)

Před závěrečným duelem s domácím AG Froschberg, který v přímém přenosu vysílala rakouská televize, jsme stále měli teoretickou šanci na postup do čtvrtfinále. S ohledem na rozložení sil to ale byly teorie divoké. K prvnímu zápasu nastoupila Bernadett Bálint proti šestnácté hráčce světa Sofii Polcanove. Detty potvrdila skvělou formu posledních týdnů, která právě v nejlepší čas vygradovala. Po fantastickém výkonu dokázala otočit nepříznivě se vyvíjející zkrácený pátý set, ve kterém prohrávala už 1:4, a připsala si velmi cenný skalp nejlepší Evropanky. Bravo! Domácího favorita tím navíc dostala do nezáviděníhodné pozice, nervozita Rakušanek byla patrná. A postupně z ní těžily obě naše mladé hráčky. Eliška Šedová s Liu Jia i Daniela Růžičková s Thajkou Suthaisini Sawettabut svedly minimálně v prvních dvou setech zcela vyrovnané partie. Nakonec ale přece jen kvalita a zkušenosti našich soupeřek zajistily domácímu týmu vedení. Znovu zdramatizovat utkání mohla Detty. V zápase s bývalou evropskou šampionkou Liu „Suzi“ Jia měla od začátku navrch. A přestože se od druhého setu potýkala s problémy na příjmu, udržovala si mírný náskok. V koncovkách třetí i čtvrté sady si vypracovala několik setbolů. Bohužel je však nedokázala proměnit a ve čtyřech setech padla. Přesto může být na svoje premiérové představení v Lize Mistrů patřičně hrdá! Ostatně stejně jako celý krumlovský tým.

Linz AG Froschberg (AUT) – TT Moravský Krumlov 3:1
Sofia POLCANOVA – Bernadett BÁLINT 2:3 (10:12, 11:8, 11:13, 11:8, 4:6)
LIU Jia – Eliška ŠEDOVÁ 3:0 (11:5, 11:9, 11:3)
Suthaisini SAWETTABUT – Daniela RŮŽIČKOVÁ 3:0 (11:8, 11:3, 11:2)
LIU Jia – Bernadett BÁLINT 3:1 (6:11, 11:6, 13:11, 15:13)

Naše působení v letošním ročníku evropských pohárů tím ale nekončí. Společně s dalšími týmy za třetích a čtvrtých míst základních skupin Ligy mistrů nyní doplníme osmičku postupujících týmů v Europe Cupu. Soutěž bude pokračovat ve stejném formátu, tedy čtyři skupiny po čtyřech účastnících, přičemž dva nejlepší si zajistí postup do čtvrtfinále. Složení jednotlivých skupin i jejich pořadatelé budou vylosování v nejbližších dnech. Jisté je, že se stále máme na co těšit!

#MKjede

7. 11. 2021

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer