Z Havířova bez medaile

V havířovské Národním tréninkovém centru se, kvůli jarní covidové přestávce, netradičně v říjnu a, kvůli kolizi s volbami, netradičně od soboty do pondělí koná Mistrovství České republiky mužů a žen pro rok 2020. Závěrečný den už bohužel bez naší účasti, z letošního šampionátu si medaili neodvezeme.

Do sobotní kvalifikace naskočila trojice našich reprezentantů. David Musil ani Martin Maštera se z náročných kvalifikačních skupin probít nedokázali. Martin svedl vyrovnaný souboj se svinovským Markem Záškodným, nakonec podlehl 1:3. Cenný set uhrál také na vítěze kvalifikační skupiny a postupujícího do hlavní soutěže Jana Žaloudíka z Chebu, Miroslavu Knoblochovi podlehl hladce 0:3.
Také David odehrál dva solidní zápasy. Na úvod porazil Václava Podrazila z pražského El Niňa, po vyrovnaném průběhu potom prohrál s Petrem Novotným ze Stěžer. N závěr nestačil na suverénního vítěze skupiny Jakuba Slapničku z HB Ostrov. Pro oba naše mužské zástupce tak soutěž podle očekávání skončila už po základních kvalifikačních skupinách.

Ve zcela jiné roli vstupovala do ženské kvalifikace Eliška Šedová. V základní skupině potvrdila roli favoritky. Postupně si poradila s mlaďounkou Hankou Kodetovou ze Slavoje Praha, plzeňskou Klaudií Holubovou i ústeckou extraligistkou Martinou Novákovou. K historickému postupu do hlavní soutěže chyběla jedna výhra. Podařilo se. Po svém nejlepším výkonu na turnaji Eliška bez problémů smetla doberskou naději Adélu Sazimovou a poprvé v kariéře se mezi dospělými probojovala mezi 24 nejlepších českých hráček. Tím si zajistila také start v soutěžích dámské a smíšené čtyřhry.

Do mixu nastoupila po boku Honzy Holáně, který se s námi dlouhodobě připravuje a který, stejně jako Eliška, úspěšně prošel kvalifikací. V prvním kole svedli naši hráči zajímavý a dlouho vyrovnaný duel s párek Radim Bako / Tereza Pytlíková. Bohužel se úplně nepovedl začátek páté sady a ztrátu už nešlo dohnat.

V mixu zahájila své působení na šampionátu také Nikita Petrovová. Společně s juniorským reprezentantem Ondřejem Květonem v prvním kole doslova ukradli vítězství nejvýše nasazenému páru Jakub Crha / Barbora Kapounová. Přestože v každém setu museli dotahovat výraznou ztrátu, poctivým výkonem dokázali zápas otočit a postoupit do čtvrtfinále. Ve večerním souboji o medaili bohužel Nikita s Ondrou nestačili na Jana Valentu se Zdenou Blaškovou.

A podobně se nám (ne)vedlo také v dámské čtyřhry. Těsně pod stupni vítězů skončily oba páry. Nikita Petrovová s Gabrielou Štěpánovou podlehly ve čtyřech setech nejvýše nasazenému páru Blašková / Štefcová. Eliška Šedová s Klárou Ševčíkovou stejným poměrem prohrály s turnajovými dvojkami Tomanová / Markéta Ševčíková. Škoda.

Předehrou bojů o tituly z dospělých kategorií byla juniorská soutěž do jedenadvaceti let. Mezi šestnácti nominovanými děvčaty nechyběla ani Eliška Šedová. Los prvního kola ji svedl proti Aničce Matějovské. Vyrovnanou partii rozhodly zbytečné chyby a kvalitnější servis. Těsné vítězství nakonec v pěti setech urvala zkušenější hráčka Vlašimi.

V prvním kole hlavní soutěže narazila Eliška Šedová na Karolínu Mynářovou. Kája v Bingenu prožívá vydařený vstup do sezóny a také na republikovém Mistrovství se představila ve velmi dobrém světle. Eliška se jen těžko dostávala ke své aktivní hře, na své poměry jen minimálně chybující soupeřka měla po celý zápas navrch a zcela zaslouženě zvítězila 4:0 na sety.
Nikitu Petrovovou, která byla nasazena do hlavní soutěže, čekala v prvním kole zkušená Ivana Palkovská vracející se v barvách Frýdku-Místku na nejvyšší úroveň po dlouhé mateřské přestávce. Nikita náročný zápas zvládla a po výhře 4:1 postoupila do osmifinále. V něm se utkala se svou bývalou klubovou spoluhráčkou Kristýnou Štefcovou. Ve vyrovnaném souboji se misky vah přelévaly ze strany na stranu. Po skvělém vstupu do zápasu neproměnila Nikita setbol a ztratila nadějně rozehranou druhou sadu. Kristýna se dostala do pohody a zdálo se, že neomylně kráčí za vítězstvím. Nikita ale nepatří k těm, kdo by se vzdali. I s trochou štěstí vybojovala koncovky pátého a šestého setu a srovnala na 3:3. Rozhodující sedmá hra ale opět patřila domácí hráčce, která v sobě našla víc klidu a odvahy a mohla se radovat z postupu mezi osm nejlepších.

S dohrávaným Mistrovstvím se tak loučíme bez většího úspěchu a dnešní medailové můžeme sledovat jen zpovzdálí. Na druhou stranu se nejednalo o žádný propadák. A na jaře už to určitě cinkne!

#MKjede

11. 10. 2021

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer