První utkání pro Linares

V neděli jsme odehráli náš historicky první zápas v evropské Lize mistrů. Utkání v andalúském Linaresu začínalo v pravé poledne. Pětatřicet stupňů venku, jen o pár stupínků méně v hale. A pořádně žhavé bylo i samotné utkání.

Domácí tým do utkání nenasadil ani jednu z asijských posil, které má na soupisce. Rozložení sil tak bylo papírově velmi vyrovnané. A to se potvrdilo i za stolem.

V úvodním zápase vyzvala Nikita Petrovová domácí jedničku Roxanu Istrate. Po první prohrané sadě převzala Rumunka aktivitu a především díky pravidelnému bodovému přísunu při svém podání ovládla další dva sety. Ani Nikita se ale nechtěla vzdát a po vybojované čtvrtém setu srovnala. Potom přišlo něco, na této vrcholové úrovni nevídaného.

Ukázalo se, že domácí tým ani rozhodčí neznají pravidla a direktiva pro utkání Championsleague. Podle nich se totiž od loňska rozhodující pátý set hraje netradičně do šesti bodů, přičemž podání si hráčky střídají po jednom. Teda, měly by… Za stavu 1:0, kdy se rumunská hráčka Linaresu chystala na své druhé podání v řadě, jsme zápas zastavili a upozornili na odlišná pravidla platná pro toto utkání. Po krátké pauze vrchní rozhodčí rozhodl v zápase pokračovat v klasickém formátu, tedy do jedenáctého vítězného bodu. O několik okamžiků později ale zápas znovu přerušil a po několikaminutové taškařici nepochopitelně změnil pravidla rozehraného setu. Se slovy „sorry, měli jste pravdu“ rozhodl, že se tento set bude hrát pouze do šestého bodu. V té době už byl ale stav 4:2 pro Istrate a domácí hráčka měla za sebou čtyři podání, z nichž čtyřikrát bodovala. Marně jsme se dožadovali restartu pátého setu od stavu 0:0. Rozhodnutí domácího rozhodčího považujeme za skandální a podali jsme proti němu protest k ETTU. Po nedůstojné koncovce, během níž ještě stihla domácí hráčka ulovit pavouka v rohu hracího prostoru, se Linares ujal vedení 1:0.

Ke druhému zápasu nastoupila Bernadett Bálint proti Rusce Anastasii Golubeva. V úvodu Detty zápasila nejen se svojí soupeřkou, ale také nervozitou, kterou se jí dlouho nedařilo setřást. Poctivým výkonem ale nakonec urvala koncovky třetího a čtvrtého setu a srovnala stav utkání na 1:1.

Na pozici třetí hráčky jsme vsadili na jistotu. Katya Chernyavskaya měla v zápase s Paolou Bueno podle očekávání navrch. A, přestože také na ni částečně dolehla tíha okamžiku, svůj zápas zvládla ve čtyřech setech a poslala nás do vedení 2:1.

Čtvrtý zápas mezi Bernadett Bálint a Istrate přinesl pravděpodobně nejatraktivnější podívanou. Detty „ukradla“ první set, ve kterém od začátku prohrávala. Podobně jako s Nikitou ale domácí hráčka zvládla otočit vývoj zápasu na svou stranu. A také další průběh měl s úvodním zápasem určitou paralelu. Naše hráčka dokázala dovést zápas do rozhodujícího pátého setu, ten – tentokrát již zcela regulérně – zvládla lépe Roxana Istrate a vyrovnala stav utkání na 2:2.

K rozhodujícímu zápasu nastoupily Nikita Petrovová a Anastasia Golubeva. Ruska spoléhala na výborný forhendový topspin a především na servis, se kterým si Nikita nevěděla rady. Naopak delší výměny většinou vyhrávala naše hráčka. V rozhodujících okamžicích bohužel na výměny nedošlo. Po klíčových chybách na příjmu zakončila Nikita zápas symbolicky pokaženým podáním,

Divácky atraktivní utkání předkola Ligy mistrů tak vyhrál španělský Linares nejtěsnějším možným výsledkem 3:2. Odveta v Moravské Krumlově je na programu v sobotu 18. září od 18:00. Přijďte nás povzbudit!!

Záznam utkání můžete shlédnout zde

#MKjede

Tecnigen Linares – TT Moravsky Krumlov 3:2
Roxana ISTRATE – Nikita PETROVOVÁ 3:2 (8:11, 11:5, 11:6, 8:11, 6:2)
Anastasia GOLUBEVA – Bernadett BÁLINT 1:3 (11:6, 6:11, 10:12, 10:12)
Paula BUENO – Ekaterina CHERNYAVSKAYA 1:3 (6:11, 11:7, 10:12, 4:11)
Roxana ISTRATE – Bernadett BÁLINT 3:2 (12:14, 11:5, 11:3, 9:11, 6:2)
Anastasia GOLUBEVA – Nikita PETROVOVÁ 3:1 (12:10, 9:11, 11:9, 11:8)

13. 9. 2021

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer