Evropské poháry

Uplynulá sezóna nám příliš radosti nepřinesla. Velké rozpaky a rozčarování provázela také naše účast v pohárové Evropě. Počáteční euforii po oznámení našeho premiérového postupu do prestižní Champions League vystřídalo zklamání. Změna formátu a přesun do tzv. bubliny v Linci byla naplánována na začátek prosince. O šest týdnů dříve byla naše herna vládním nařízením uzavřena a my bez možnosti jakéhokoli tréninku. S těžkým srdcem jsme proto ze soutěže odstoupili a doufali, že po Novém roce bude líp.

A bylo. Česká asociace stolního tenisu od ledna zprofesionalizovala nejvyšší soutěže mužů i žen. Alespoň profesionální hráčky se tak mohly vrátit zpět do tréninku. Od února se znovu rozběhla také samotná Extraliga a my jsme vyhlíželi start v Europe Cupu. Jeho formát byl v důsledku covidových opatření rovněž přesunut do bubliny, jejímž pořadatelem se na začátku května stal srbský Novi Sad. Ani tentokrát jsme se ale nedočkali. Právo startu v turnaji měly mmj. všechny týmy Champions League, jež nedosáhly na čtvrtfinále této nejprestižnější soutěže. Nám však, s ohledem na odstoupení z prosincové soutěže, ETTU start nepovolila.

Po čtyřech letech jsme tak letos v evropských pohárech chyběli. To se sebou přineslo také zhoršení koeficientu a propad v evropském klubovém žebříčku. V něm nám aktuálně patří dělené čtyřiadvacáté místo.

Náš letošní pohárový příběh má ale přece jen happy end. Evropská asociace znovu reorganizovala klubové soutěže. Vyřazovací kvalifikační kola byla nahrazena skupinovou první fází. V ní by se ve čtyřech skupinách měly turnajovým způsobem utkat týmy z devátého až čtyřiadvacátého místa klubového žebříčku. Tedy včetně Moravského Krumlova! Pokud se nic neočekávaného nestane měli bychom se tak v polovině září na druhý pokus dočkat premiérového startu v Champions League!

První dva týmy z každé skupiny by měly postoupit do druhého stupně, ve kterém se k nim přidá elitní evropská osmička. Méně úspěšné týmy budou znovu pokračovat v Europe Cup.

Evropskému žebříčku vládne vítěz letošního ročníku a čerstvý vítěz německé Bundesligy z Berlína. Druhé místo patří finalistkám domácího turnaje z Lince. Loňský obhájce trofeje z Tarnobrzegu vynechal stejně jako my letošní roční a propadl se na páté místo. Pozici v elitní osmičce drží také české šampionky z Hodonína. Žebříčku dominují francouzské kluby. V pořadí sedmnáctý tým Grand-Quevilly už se nevešel do národní kóty pro účast v Champions League a měl by být nejvýše nasazeným týmem Europe Cupu. Všechny týmy, které se nevešly do elitní šestatřicítky, budou startovat ve třetí pohárové soutěži Europe Trophy.

Turnaje prvního stupně Champions League jsou naplánovány na 15.-17. září 2021. Druhý skupinový stupeň by se měl hrát od 3. do 7. listopadu. V případě nezdaru v první části by nás v termínu 22-24. října čekala první skupinová fáze Europe Cupu. Druhá je potom naplánována na začátek prosince. S trochou štěstí nás tak čeká bohatý pohárový podzim!

Evropský žebříček žen, 2020/21

22. 5. 2021

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer