Od Saši po Nikitu, aneb sedm let v Extralize

Čas letí jako voda. Letošní covidem poznamenaný ročník je už naším sedmým v české nejvyšší soutěž. Z nadšených zelenáčů na vrcholové úrovni jsme se během těch pár let stali tradiční účastnici Extraligy a jejích vyřazovacích bojů. V play-off jsme totiž dosud nikdy v naší krátké historii nechyběli! A nejinak tomu také letos. Volný čas před vypuknutím rozhodujících bitev o medaile si můžeme zpestřit malým ohlédnutím.

Během sedmi let se v barvách MK představilo už třicet hráček ze sedmi zemí. Jejich role, vytížení i hloubka, do jaké se zaryly v dějinách našeho klubu, se samozřejmě liší, my si dnes alespoň v krátkosti připomeneme všechny.

Vůbec první hráčkou, která podepsala přestupní lístek s názvem našeho klubu se stala Alexandra Pelcmanová. Jako správná kapitánka se do Krumlova přesunula společně s extraligovou licencí z Dubňan. A kapitánské role se okamžitě ujala i v novém působišti. I když výsledkově nad svými spoluhráčkami nijak nevyčnívala, stala se Saša automaticky lídrem nově složeného týmu. A nutno dodat, že takovou zdravou duši už krumlovský tým od té doby nikdy neměl. Přestože náš klub Saša po dvou letech opustila, byla to jednoznačně její zásluha, že ženský stolní tenis v Moravském Krumlově zakořenil.

Alexandra Pelcmanová, Slovensko
2 sezóny, 80 zápasů / 28 výher, 35,00%, bilance v play-off 4:6

Také další dvě členky prvního krumlovského týmu se nesmazatelně zapsaly do historie našeho klubu. Kristýna Mikulcová i Barbora Kapounová přišly do MK původně na roční hostování z Hodonína, nakonec zde odehrály celých pět sezón, než společně odešly pod křídla Marie Hrachové do ostravského CDU.

Kristýna do Krumlova přišla jako čerstvá mistryně ligy s Hodonínem a měla být bodovým tahounem nově složeného družstva. A byla. V pěti odehraných sezónách patřila vždy k nejlepším hráčkám ligy a především v prvních dvou letech měla lví podíl na to, že jsme se hned po vstupu do soutěže usadil v horní polovině tabulky. Krista také dodnes suverénně vládne historickým tabulkám v počtu odehraných i vyhraných zápasů.

Kristýna Mikulcová (současný klub MH Ostrava)
5 sezón, 220 zápasů / 143 výher, 65,00%, bilance v play-off 22:20

Kristýna MIKULCOVÁ

Barča Kapounová do našeho klubu přicházela v pozici české juniorské jedničky a jedné z největší nadějí. Zdravotní problémy po prodělané mononukleóze jí ale na více než půl roku vyřadily ze hry a připravily tak o start na juniorském evropském šampionátu v Bratislavě. V různých formách se navíc komplikace vracely, ani v klubu toho tak Barča nenahrála tolik, kolik si sama představovala. Přesto se vypracovala do role spolehlivé opory našeho týmu a na svém kontě má celou řadu důležitých vítězství včetně toho nad běloruskou obranářkou Alinou Arlouskayou, kterou nám Barča vystřelila postup do osmifinále evropského poháru.

Barbora Kapounová (MH Ostrava)
5 sezón, 130 zápasů / 70 výher, 53,85%, bilance v play-off 4:9

Barbora KAPOUNOVÁ

Čtvrtou do průkopnické party měla být další z Hodonína hostující juniorka Denisa Pyskatá. Záhy se ale vzájemná spolupráce ukázala jako neefektivní – hráčka necítila důvěru trenéra, do týmu nezapadla a po dohodě své krumlovské angažmá ukončila.

Denisa Pyskatá (Sokol Lanžhot, krajská soutěž mužů)
1 sezóna, 6 zápasů / 0 výher, 0,00%, v play-off nestartovala

Absence Báry Kapounové nám tak v premiérové sezóně pomáhaly formou střídavého startu řešit další dvě hodonínské juniorky – Jana Novotná a Barbora Blechová. Přestože toho v našem dresu nestihly odehrát moc, své role se ujaly s elánem a právem patří do našeho hvězdného seznamu.

Barbora Blechová (SKST Hodonín)
1 sezóna, 7 zápasů / 2 výhry, 28,57%, bilance v play-off 0:2

Jana Novotná (SKST Hodonín)
1 sezóna, 3 zápasy / 0 výher, 0,00%, bilance v play-off 0:3

Po premiérové extraligové sezóně přišel také první přestup ze zahraničí. Ze třetí německé ligy se do Moravského Krumlova stěhovala Simona Šlehobrová. V našem dresu odehrála dvě sezóny. Především v té druhé ale nabrala neskutečnou formu a značnou měrou přispěla k našemu historickému postupu do finále Extraligy. Jeden ze svých nejlepších výkonů pak předvedla v superligovém duelu proti Budaörsi. Cenné vítězství nad reprezentantkou Szandrou Pergel jí pootevřelo cestu k následnému přestupu do maďarského Érdertu Budapešť. Dnes už třetím rokem působí v ostravském MH, kde se tak znovu setkala se svými bývalými spoluhráčkami Kristýnou a Barčou.

Simona Šlehobrová (MH Ostrava)
2 sezóny, 78 zápasů / 45 výher, 57,69%, bilance v play-off 6:15

První hvězdnou posilu získalo MK v roce 2016. Po jedenácti letech strávených v německé Bundeslize se z Bingenu vrátila olympionička Dana Čechová. A rovnou do Moravského Krumlova. Přirozeně se stala suverénním lídrem týmu, v podstatě v každém zápase prokazovala svoji vysokou kvalitu. Tým, který z lavičky vedl Danin manžel Roman Čech, dosáhl skvělých výsledků. Po základní části obsadil druhé místo a dokázal přes Břeclav postoupit až do finále play-off. Po dlouhé době a také zatím naposledy tak dokázal narušit jasnou nadvládu našich jihomoravských rivalů Hodonína a Břeclavi. Poprvé v historii se náš tým představil také ve dvou mezinárodních soutěžích – Superlize a Pohár ETTU. Přestože po sportovní stránce byla sezóna 2016/2017 bezesporu veleúspěšná, lidsky to úplně nefungovalo. Po řadě nedorozumění nakonec Dana odešla do Břeclavi. Během jediného roku ale posunula laťku krumlovského stolního tenisu o pár desítek centimetrů výše.

Dana Čechová (MSK Břeclav)
1 sezóna, 39 zápasů / 35 výher, 89,74%, bilance v play-off 10:6

Po odchodu Dany Čechové a Simony Šlehobrové se náš tým ocitl na pokraji rozpadu. Katastrofu odvrátil příchod dvou zahraničních opor Japonky Mitsuki Yoshida a Rusky Ekateriny Chernyavské.

Pro zkušenou harcovnici Mitsuki bylo krumlovské angažmá už několikátou evropskou štací. Zkušenosti měla z chorvatské, polské či německé ligy. V našem týmu tak logicky plnila roli jedničky. Přestože její forma nebyla úplně stabilní, v celé řadě atraktivních zápasů prokázala svoje výjimečné schopnosti. Skvěle do týmu zapadla také po lidské stránce. Přestože se po dvou letech rozhodla využít nabídky bundesligového Böblingenu, nadále s námi udržuje přátelské vztahy a pomáhá s přípravou v klíčových fázích sezóny.

Mitsuki Yoshida, Japonsko (SV Böblingen/Německo)
2 sezóny, 60 zápasů / 41 výher, 68,33%, bilance v play-off 3:9

Mitsuki Yoshida

Naopak pro Katyu Chernyavskou byl přestup do MK první zahraniční zkušeností. Rodačka z Kalmycké republiky do našeho klubu přišla ze samarského tréninkového centra, které tradičně patří k nejlepším v celé zemi. V Krumlově se medailistka z juniorského evropského šampionátu rychle zabydlela a postupně stoupá sestavou i ligovým žebříčkem vzhůru. V našem dresu letos odehrála už svoji čtvrtou sezónu, v počtu výher už jí patří druhé místo. A nebyly to vždy snadné kořisti. Během svého působení už Katya dokázala alespoň jednou porazit všechny špičkové hráčky a stala se nepostradatelným pilířem naší sestavy.

Ekaterina Chernyavskaya, Rusko
4 sezóny, 138 zápasů / 88 výher, 63,77% bilance v play-off 4:6

Trošku ve stínu dalších zahraničních hráček do našeho klubu zamířila také Ukrajinka Anastasiia Yefimova. Nastya startovala především za náš rezervní tým v 1. lize, na svém kontě má ale také několik startů a výher v nejvyšší soutěži. Především kvůli komplikovanému cestování skončilo její české angažmá už po jednom roce.

Anastasiia Yefimova, Ukrajina
1 sezóna, 5 zápasů / 2 výhry, 40,00%, v play-off nestartovala

Svou příležitost v extraligovém týmu průběžně dostávaly také další hráčky našeho rezervního týmu. Přestože nešlo o role hlavní, pokoušely se favorizované soupeřky pořádně potrápit.

Jana Telecká (Sokol Brno, divize mužů)
1 sezóna, 3 zápasy / 0 výher, 0,00%, v play-off nestartovala

Daniela Růžičková
2 sezóny, 16 zápasy / 1 výhra, 6,25%, v play-off nestartovala

Barbora Lustigová
2 sezóny, 7 zápasů / 0 výher, 0,00%, v play-off nestartovala

Pavla Slaná
1 sezóna, 9 zápasů / 0 výher, 0,00%, v play-off nestartovala

Sandra Šafaříková
1 sezóna, 18 zápasy / 1 výhra, 5,56%, v play-off nestartovala

Další zahraniční hráčkou, která se v našem dresu objevila, se stala Olga Kim. Uzbecká obranářka původně přijela původně jen měsíční tréninkovou stáž, v klubu se ale rychle zabydlela a po dlouhých vyjednáváních s národním svazem nakonec do Krumlova přestoupila. Společně s Katyou vybojovaly postup do Extraligy pro náš B-tým a svou kvalitu ukazovala na turnajích světového poháru. Její forma gradovala na ProTour v Záhřebu, jeden nešťastný krok ale celou práci zhatil. Přetržená achillovka vyřadila Olgu na půl roku ze hry, do bývalé formy už se jí vrátit nepodařilo. Po několika protrápených zápasech proto náš tým opustila a vrátila se domů.

Olga Kim, Uzbekistán
2 sezóny, 20 zápasů / 11 výher, 55,00%, v play-off nestartovala

Další nadějnou hráčkou, která do Krumlova přicházela s velkým očekáváním byla čerstvá vicemistryně České republiky do 21ti let Anna Matějovská. Také pro ni platí, že během svého působení v našem týmu rozhodně nezklamala. Sázka na budoucnost však v tomto případě nevyšla, Anička se už po jednom roce rozhodla pro návrat do Vlašimi.

Anna Matějovská (SKST Vlašim)
1 sezóna, 32 zápasů / 13 výher, 40,63%, v play-off nestartovala

Naše ambice v minulé sezóně potvrzoval také příchod mladé čínské hráčky Liu Jing Xuan. Také v tomto případě se k nám štěstí otočilo zády. Xuan odjela na Vánoce domů, zpátky už se kvůli začínajícímu covidovému šílenství vrátit nestihla. Sezóna pak byla před plánovaným play-off předčasně ukončena.

Liu Jing Xuan, Čína
1 sezóna, 30 zápasů / 20 výher, 66,67%, v play-off nestartovala

Velká vlna příchodů nových hráček pak byla spojena právě s postupem B-týmu do Extraligy. Původní plány postavit tým na Báře Kapounové a Olze Kim se z různých důvodů rozpadly, šanci tak dostala řada nových tváří. Suverénně nejlépe se v Moravském Krumlově uchytila Eliška Šedová. Už v premiérové sezóně ukázala velký potenciál a chuť dál na sobě pracovat. Díky komplikacím, které nás v letošní sezóně provázely, dostala také v letošní sezóně dostatek příležitostí. Rozhodně nezklamala a připsala si několik cenných výher. Přesto všichni pevně věříme, že její nejlepší okamžiky v našem dresu teprve přijdou.

Eliška Šedová
2 sezóny, 43 zápasů / 12 výher, 27,91%, v play-off nestartovala

Během loňské absence Vlašimi v nejvyšší soutěže sbíraly v našem dresu extraligové zkušenosti další dvě její hráčky. Kristýna Pěnkavová a Aneta Bošinová. Kiki se po rozpačitém úvodu zapsala do paměti fanoušků především senzační výhrou nad reprezentantnou Karin Adámkovou. Aneta se výhry nedočkala, sama se navíc rozhodla své působení ukončit už po půl roce. Formou střídavého startu nám krátce vypomohla také Niamh Štricová z pražského El Niňa.

Kristýna Pěnkavová (SKST Vlašim)
1 sezóna, 20 zápasů / 3 výhry, 15,00%, v play-off nestartovala

Aneta Bošinová (SKST Vlašim)
1 sezóna, 8 zápasů/ 0 výher, 0,00%, v play-off nestartovala

Niamh Štricová (El Niňo Praha)
1 sezóna, 6 zápasů / 0 výher, 0,00%, v play-off nestartovala

V rámci našeho hledání možných opor do budoucnosti, dostaly v „béčku“ příležitost další čtyři zahraniční hráčky. Ani v jednom případě se jim ale nepodařilo nijak výrazněji prosadit a jejich angažmá mělo stejně jepičí živost jako působení našeho druhého týmu v Extralize.

Monika Uríková, Slovensko
1 sezóna, 15 zápas / 1 výhra, 6,67%, v play-off nestartovala

Yaroslava Prykhodko, Ukrajina
1 sezóna, 18 zápasů / 3 výhry, 16,67%, v play-off nestartovala

Valeriia Emelianova, Rusko
1 sezóna, 10 zápasů / 1 výhra, 10,00%, v play-off nestartovala

Olga Shishareva, Rusko
1 sezóna, 5 zápasů / 2 výhry. 40,00%, v play-off nestartovala

Druhou hvězdnou hráčkou, která náš tým posílila, se stala legendární Bleška Renáta Štrbíková. Sběratelka ligových titulů přicházela do Moravského Krumlova z italského Contemaggiore s velkým očekáváním. Okolnosti nám však v tomto případě nepřály. Po nepříjemných komplikacích v osobním životě přišlo těžké zranění kolena a ukončení smlouvy. Renáta tak nikdy nedostala v našem dresu příležitost naplno ukázat svoje nesporné kvality. Přesto dál dělá vše, co je v jejich silách. Alespoň z lavičky z pozice kouče.

Renáta Štrbíková
2 sezóny, 16 zápasů / 7 výher, 43,75%, v play-off nestartovala

S ohledem na komplikace s cestováním jsme se před letošní sezónou rozhodli vsadit na místní hráčky. A byl z toho další velký návrat. Z německého Neckersulmu k nám zamířila další zkušená havířovská rodačka Lenka Harabaszová. Ani jí se ale zatím nevyhýbají zdravotní trable. Na jaře vynechala kvůli bolavým zádům většinu zápasů a nezbývá než doufat, že pro rozhodující chvíle bude fit.

Lenka Harabaszová
1 sezóna, 25 zápasů / 15 výher, 60,00%, v play-off nestartovala

Zatím poslední hráčkou, která v našem dresu do Extraligy naskočila je Nikita Petrovová. Dvaadvacetiletá reprezentantka se rozhodla pro návrat do české ligy pro předčasném zrušení soutěží v Německu. A zatím se jí daří nad očekávání. V pěti utkáních, které stihla v základní části odehrát takřka vyrovnala rekordy v úspěšnosti, které dosud drží Dana Čechová. Ta si jej symbolicky pohlídala v posledním vzájemném zápase obou hráček. Přesto muže být Nikita s nástupem do nového klubu více než spokojená.

Nikita Petrovová
1 sezóna, 14 zápasů / 12 výher, 85,71% v play-off nestartovala

Nikita PETROVOVÁ

ZVP%ZVP
1Kristýna Mikulcová2201437765,00%422220
2Ekaterina Chernyavskaya138885063,77%1046
3Barbora Kapounová130706053,85%1349
4Alexandra Pelcmanová80285235,00%1046
5Simona Šlehobrová78453357,69%21615
6Mitsuki Yoshida60411968,33%1239
7Eliška Šedová43123127,91%000
8Dana Čechová3935489,74%16106
9Anna Matějovská32131940,63%000
10Liu Jing Xuan30201066,67%000
11Lenka Harabaszová25151060,00%000
12Olga Kim2011955,00%000
13Kristýna Pěnkavová2031715,00%000
14Yaroslava Prykhodko1831516,67%000
15Sandra Šafaříková181175,56%000
16Renáta Štbíková167943,75%000
17Daniela Růžičková161156,25%000
18Monika Uríková151146,67%000
19Nikita Petrovová1412285,71%000
20Valeriia Emelianova101910,00%000
21Pavla Slaná9090,00%000
22Aneta Bošinová8080,00%000
23Barbora Blechová72528,57%202
24Barbora Lustigová7070,00%000
25Denisa Pyskatá6060,00%000
26Niamh Štricová6060,00%000
27Anastasiia Yefimova52340,00%000
28Olga Shishmareva52340,00%000
29Jana Novotná3030,00%303
30Jana Telecká3030,00%000
Historické tabulky 2014-2021 – počet zápasů, výher a porážek v základní části, procentuálí úspěšnost, bilance v play-off

24. 4. 2021

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer