Interview: Eliška Šedová

Eliška Šedová má za sebou úspěšnou premiéru v prvním týmu Moravského Krumlova. Proti nováčkovi z Hodonína pomohla dvěma body k vítězství a bojovným výkonem potěšila krumlovské příznivce. Devatenáctiletá rodačka z Ústí nad Orlicí načíná na jihu Moravy svou druhou sezónu. Zatímco vloni ještě hostovala v rezervním krumlovském týmu a souběžně vypomáhala svému mateřskému klubu v 1. lize, od léta už je kmenovou hráčkou MK. Po úspěšném složení maturitní zkoušky na orlickoústeckém gymnáziu od října nastupuje ke studiu na Masarykově Univerzitě v Brně. Bydlet bude střídavě v jihomoravské metropoli a ve Znojmě, kde se pod vedením trenéra Jindřicha Bíly připravuje. Skloubit studium s vrcholovou přípravou by tak mělo být zase o něco snazší.

Jak hodnotíš svou páteční premiéru? Moravský Krumlov zvítězil, sama jsi dvakrát bodovala. Jsi se svým výkonem spokojená?

Na premiéře jsem byla docela nervózní a to se také odrazilo na mé hře. Se svým výkonem nejsem spokojená, ale jsem ráda, že jsem dokázala otočit svůj poslední zápas a nemusely jsme hrát čtyřhru. I když to pro diváky nebyl zrovna nejatraktivnější soupeř, jsem ráda, že jich přišlo tolik a že byla dobrá atmosféra, za což jim děkujeme.

Eliška je bronzovou medailistkou ve dvouhře z předloňského juniorského šampionátu. Také tento výsledek jí pomohl k angažmá v jednom z předních týmů české nejvyšší soutěže.

Jak vysoko si ceníš tuhle medaili? Je to tvůj zatím největší sportovní úspěch, nebo je něco, čeho si ceníš víc?

Tuto medaili řadím hodně vysoko, možná nejvýše. Určitě to beru jako zatím největší svůj sportovní úspěch, i když mám ještě dvě zlaté medaile ve čtyřhře z mistrovství republiky mladších a starších žáků a jeden bronz. Přece jenom v juniorské kategorii je to medaile prestižnější. Dá se říci, že jde o jakousi korunovaci mého „dětského“ působení ve stolním tenisu a odstartování nadcházející éry mezi dospělými. Nicméně medaile nebyla nijak náhodná, ale podložená tvrdou prací a pílí. Stolnímu tenisu se věnuji od útlého věku a během těch všech dětských kategorií jsem v národním žebříčku nebyla hůře než osmá.

Moravský Krumlov nebyl zdaleka jediným klubem, který projevil o služby sympatické blondýnky zájem.

Jaké byly tvé další možnosti? A proč sis vybrala zrovna MK?

Medaile na juniorském šampionátu mi hodně pomohla a zviditelnila mě. Kromě MK jsem ještě dostala nabídku od Ostravy, konkrétně do TJ Ostrava KST a nebudu lhát rozhodování to nebylo jednoduché ani rychlé. Ani nevím přesný důvod, proč zrovna Moravský Krumlov, ale od začátku mi tento klub připadal sympatičtější a přátelský a nějak mě to sem táhlo. Před touto sezónou se mi ještě ozvaly dva kluby, které hrají nejvyšší soutěž žen, ale já jsem zde spokojená a nevidím důvod ke změně.

V minulé sezóně si Eliška připsala první starty nejen v české nejvyšší soutěži, ale také v mezinárodní Superlize a Europe Cupu. Trošku paradoxně se jí v Evropě dařilo o poznání lépe než doma. Bodovala v důležité pohárové odvetě v Lucembursku, i v klíčových superligových duelech proti mladým maďarským a slovenským reprezentantkám.

Čím to, že se ti ve zdánlivě náročnějších mezinárodních utkáních tolik dařilo? Nebyla jsi nervózní?

V Superlize a v Europe Cupu to byly moje vůbec první mezinárodní zápasy, takže jsem nervózní byla. V Superlize se nám doma v odvetě dařilo. Dokázaly jsme smazat manko, které jsme si přivezly z prvních utkání na Slovensku a postoupit do semifinále. Já vždy v zápase přidala nějaký ten bod, ale určitě větší podíl na tom měly holky, co hrály se mnou, Katya Chernyavskaya a Liu Jing Xuan). A v Lucembursku jsem si ten zápas užila, jelikož na domácích stolech dokázaly holky vyhrát 3:0 a neztratit ani set, odveta pro nás nebyla těžká. Navíc, když jsem nastupovala na svůj zápas, už jsem věděla, že jsme postoupily, takže jsem mohla hrát uvolněněji. Proti silnějšímu soupeři se mi hraje vždy lépe, než proti zdánlivě slabšímu, kde vím, že bych vyhrát měla.

Kdybys měla říct jeden vyhraný zápas, který je pro tebe nejcennější. Který by to byl? A proč?

Asi nemám pouze jeden. Těch zápasů, které jsem buď zázrakem otočila, nebo naopak vyhrála 3:0 je spoustu. V jednotlivcích si vážím například výhry nad Terezou Pytlíkovou v osmifinále na již zmíněném předloňském šampionátu. V extralize si cením vítězství nad Anežkou Ilčíkovou z Hodonína, jelikož jsem hodně prohrávala, ale dokázala to otočit, nebo nad Danielou Vítovcovou z Dobrého, což je také velmi kvalitní hráčka.

Jaké jsou tvoje sportovní cíle? Máš nějakou metu, na kterou bys chtěla ve své kariéře dosáhnout?

Určitě bych někdy chtěla vyhrát Extraligu, nebo se probojovat alespoň do osmifinále na mistrovství republiky dospělých. Momentálně se ale spíše zaměřuji na cíle, které máme v této sezóně. S B týmem Krumlova bychom se chtěli vrátit do extraligy, na juniorském šampionátu do 21 let bych chtěla zabojovat o nejvyšší příčky a také doufám, že pomůžu A týmu žen k dobrému umístění.

Vrcholový sport je určitě zajímavý, ale život není jen o sportování. Jaké jsou tvoje životní plány a cíle?

Letos na jaře jsem odmaturovala na gymnáziu a dostala se na vysokou školu v Brně na obor Management sportu. Takže teď se budu věnovat studiu na vysoké škole a poté se uvidí, kde se usadím. Samozřejmě také v budoucnu plánuji rodinu, ale zatím se naplno věnuji studiu a stolnímu tenisu. Zatím úplně nepřemýšlím o vzdálené budoucnosti, teď jsem ráda, že jsem zvládla letošní náročný školní rok a doufám, že se mi bude dařit i v dalším studiu.

Na závěr našeho milého rozhovoru si dovolím rychlý dotazník… J

forehand, nebo backhand? Dřív bych řekla backhand, ale teď už jsem spíše forehandová hráčka

zima, nebo léto? Rozhodně zima

červené, nebo bílé? Nevadí mi ani jedno, ale nejradši růžové

kočka, nebo pes? Pes!!

Federer, nebo Nadal? Mám ráda oba, ale asi Federer, pro mě je to větší legenda

film, nebo knížka? Asi spíše film, ale ráda si i odpočinu u knížky

nejpřitažlivější stolní tenista…? Přiznám se, že mě vůbec nikdo nenapadá, takže radši nebudu odpovídat

kolik bude letos vyhraných dvouher v Extralize? Já doufám že, co nejvíce. A kdybych měla říct číslo, tak bych byla ráda za 15

kdo vyhraje titul? Samozřejmě MK!!!

28. 9. 2020

Partneři

Veškerá práva vyhrazena © 2024 Web zpracoval Jan Polzer